Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ασθένειες των Κουνελιών..1

Άγριο ΚουνέλιΨΩΡΑ ΑΥΤΙΩΝ
Αίτια: Η Ψωρίαση οφείλεται σε ένα παράσιτο, πολύ μικρού μεγέθους, το Άκαρι. Το παράσιτο αυτό αναπτύσσεται από την ακαθαρσία. Συμπτώματα: Έντονη κίτρινη έκκρηση από το αυτάκι του κουνελιού. Το κουνελάκι παθαίνει ανορεξία και μένει ακίνητο. Έντονη φαγούρα και υπερβολικά έντονη κίνηση του κεφαλιού του. Σε προχωρημένο στάδιο, παρουσιάζονται κρούστες, το τύμπανο του αφτιού τρυπάει και η εμφάνιση του κουνελιού γίνεται απαίσια! Τέλος, οδηγεί το κουνελάκι σε θάνατο! Τρόπος Αντιμετώπισης: Το παράσιτο φονεύεται εύκολα με ζεστό νερό. Για τη θεραπεία της Ψωρίασης, βάζουμε πάνω σε βαμβάκι μίγμα αμυγδελαίου και αιθεριούχου ελαίου αγγουριού και το εισχωρούμε μέσα στο αφτί του κουνελιού. Επίσης, πλένουμε τις κρούστες με ζεστό νερό και σαπούνι. Επισκευτείτε και συμβουλευτείτε κτηνίατρο!



ΨΩΡΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για μια δυσκολοθεράπευτη ασθένεια. Αίτια: Οφείλεται σε μια μικρή αράχνη, η οποία εισχωρεί μέσα στο δέρμα του κουνελιού, κυρίως στις βάσεις των αυτιών και γύρω από τα μάτια και τη μύτη. Δυστυχώς, εμφανίζεται και σε άλλα μέρη του σώματος. Συμπτώματα: Το τρίχωμα του κουνελιού πέφτει και το δερματάκι του κοκκινίζει και βγάζει ένα υγρό, το οποίο ξεραίνεται και σχηματίζει μικρούς βώλους. Το κουνελάκι χάνει την όρεξή του, αδυνατίζει και σε συνδυασμό με την νευρικότητα και τον παρασιτισμό, στο τέλος, πεθαίνει! Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή η Ψώρα είναι μεταδοτική από κουνέλι σε κουνέλι, τα προσβλημένα κουνελάκια θα πρέπει να απομονωθούν κατευθείαν, μέχρι να γίνουν καλά, καθώς και να απολυμανθούν τα κλουβιά τους και όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν από αυτά. Επιβάλεται, όμως, να επισκευτείτε κτηνίατρο!



ΑΝΑΙΜΙΑ
Αίτια: Κακή διατροφή και συνεχής έλλειψη βιταμινών. Επίσης, η ελλειπής τροφοδοσία ή η έλλειψη βιταμινών στο γάλα της κουνέλας, προκαλεί Αναιμία στα νεογέννητα κουνελάκια. Η μη σωστή υγιεινή του περιβάλλοντος, όπου ζει το κουνελάκι, αποτελεί κι αυτό, ένα βασικό αίτιο της Αναιμίας. Τρόπος Αντιμετώπισης: Είναι εμφανέστατος. Το κουνελάκι πρέπει να τρέφεται με σωστές τροφές κι όχι με γλυκίσματα από τα Pet Shops. Σωστά επιλεγμένη φυσική και ξηρά τροφή, πλούσια σε βιταμίνες!

ΣΙΕΛΟΡΡΟΙΑ
Πρόκειται για μια ασθένεια που παρουσιάζεται συχνά στις φωλιές και στα κλουβιά των κουνελιών. Αίτια: Η πέψη αποτελεί το βασικό αίτιο της Σιελόρροιας. Συμπτώματα: Χαρακτηρίζεται με την εμφάνιση γλοιώδους σιέλου στο ρύγχος του ζώου που έχει προσβληθεί. Παρουσιάζεται στα μικρά κουνέλια, που απογαλακτίζονται γρήγορα ή τρώνε σκληρές ξηρές τροφές. Τρόπος Αντιμετώπισης: Το άρρωστο κουνελάκι πρέπει να απομονωθεί, να τραφεί με βρώμη ή πολτό πατζαριών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φάει λάχανο, σέλινο ή αντίδια. Συμβουλευτείτε αμέσως κτηνίατρο!



ΚΥΣΤΙΚΕΡΚΩΣΗ

Η Κυστικέρκωση είναι μια δυσκολοθεράπευτη, παρασιτική ασθένεια. Αίτια: Οφείλεται σε ένα παράσιτο, μια πισοειδής ταινία, η οποία συναντάται και στα έντερα των σκύλων. Τα κουνέλια λαμβάνουν το μικρόβιο από μολυσμένο νερό ή τροφή (συνήθως φυτική). Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ως φλεγμονή του συκωτιού, που οφείλεται στα αυγά του παράστιτου, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο στομάχι του κουνελιού. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ο αριθμός του παρασίτου μεγαλώσει, τότε παρουσιάζεται η αιμοραγική ηπατίτιδα ή η περιτονίτιδα και, φυσικά, ο θάνατος του κουνελιού. Άλλο σύμπτωμα αποτελεί το αδυνάτισμα του κουνελιού, παρόλο που αυτό τρώει πολύ. Παρουσιάζεται εξόγκωση της κοιλιάς και πυρετός. Τρόπος Αντιμετώπισης: Για να αντιμετωπίσουμε την Κυστικέρκωση, θα πρέπει να απομονώσουμε το άρρωστο ζώο (είτε είναι κουνέλι είτε σκύλος) και να του χορηγήσουμε ειδικά φάρμακα, που είναι κατά του παράσιτου αυτού. Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο άμεσα!



ΚΕΝΟΥΡΩΣΗ

Αίτια: Οφείλεται σε ταινία που γλιστράει από το έντερο στο κάτω μέρος του δέρματος ενός κουνελιού. Το κουνελάκι μπορεί να μολυνθεί από βρώμικη τροφή ή μολυσμένη τροφή από σκύλο, που είναι ήδη φορέας της ασθένειας αυτής.


Υπάρχουν 2 είδη Κενούρωσης.


Κενούρωση Σώματος: Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στους ιστούς των μυών. Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από τις φλύκταινες, διαφόρων μεγεθών ή από έναν όγκο, υπό μορφής οιδήματος, που μπορεί να εμφανιστεί στο λαιμό του κουνελιού. Τρόπος Αντιμετώπισης: Ενώ υπάρχει τρόπος για να καταλάβεις εάν αυτός ο όγκος είναι πραγματικά οίδημα ή Κενούρωση, εγώ θα προτιμούσα να μην σας το πω και να επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

Κενούρωση Εγκεφάλου: Ασυνήθιστη, αλλά σοβαρή ασθένεια! Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των κουνελιών και του προκαλούν φλεγμονή. Έτσι, προκαλείται νευρική ανισορροπία! Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από το διάστρεμμα της κεφαλής του κουνελιού, τον στραβισμό και άλλα πολλά. Τρόπος Αντιμετώπισης: Για να αντιμετωπίσουμε την Κενούρωση (κάθε είδους), θα πρέπει να λάβουμε τα ίδια μέτρα, όπως με την ασθένεια Κυστικέρκωσης. Συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο!

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Αίτια: Δηλητηρίαση προκαλείται από βρώμικες τροφές, επικίνδυνα και δηλητηριώδη φυτά, από άλατα (π.χ. φωσφόρου, μόλυβδου, κ.α.) και από ξένα φάρμακα. Συμπτώματα: Διάρροια και καμιά φορά, εμετός. Τρόπος Αντιμετώπισης: Σχολαστικό πλύσιμο τροφών και τακτική ανανέωση νερού. Προσοχή στην τοποθέτηση των διαφόρων φαρμάκων, όπως το "φιδάκι" για τα κουνούπια, το θειάφι για τα φίδια, τα δολώματα για ποντίκια κ.λπ.! Να τοποθετούνται σε μέρη που να είστε απόλυτα σίγουροι πως το κουνελάκι δεν θα τα βρει και να μην αποθηκεύονται στο ίδιο σημείο που αποθηκεύονται οι τροφές του κουνελιού.


ΑΒΙΤΑΜΙΝΩΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Α. Συμπτώματα: Ξηροφθαλμία, αδυνάτισμα, ελλειπή γονιμοποίηση, αποβολές, θάνατος των εμβρύων, καννιβαλισμό στις κουνέλες και τα αντισώματα του οργανισμού αδυνατούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια διαφόρων ασθενειών. Τρόπος Αντιμετώπισης: Προσθέτουμε στις τροφές των κουνελιών την συγκεκριμένη Βιταμίνη ή χορηγούμε τροφή, που έχει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη Βιταμίνη, όπως ο κίτρινος Αραβόσιτος. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Β. Ως γνωστόν, η Βιταμίνη Β διακρίνεται στις Βιταμίνες Β1 και Β2. Ανεπάρκεια Β1 (ή Ανευρίνη): Συμπτώματα: Επιπλοκές στο νευρικό σύστημα του κουνελιού, σπασμούς, αδυνάτισμα, δερματικές ανωμαλίες. Ανεπάρκεια Β2 (ή Αντιαναιμική): Συμπτώματα: Τα αντισώματα του οργανισμού αδυνατούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια διαφόρων ασθενειών, αδυνάτισμα κ.λπ..

Τρόπος Αντιμετώπισης: Τόσο η Βιταμίνη Β1, όσο η Βιταμίνη Β2 βρίσκονται πλούσιες σε όλα τα πράσινα χόρτα, αλλά και στη μαγιά της μπύρας.
Αβιταμίνωση από Βιταμίνη C. Συμπτώματα: Αιμορραγία ούλων και φλόγωση στόματος. Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι πρέπει να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά. (Για πληροφορίες σωστού τρόπου διατροφής ενός κουνελιού, διαβάστε την ανάρτηση: Τι Πρέπει & Τι Δεν Πρέπει να τρώει..) Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!
Αβιταμίνωση από Βιταμίνη D. Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ραχίτιδα, έντονη αρθρίτιδα και ο σκελετός του κουνελιού καθυστερεί να αναπτυχθεί. Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι πρέπει να τρώει τροφές, όπως μουρουνέλαιο και ξηρές τροφές. Αποφεύγετε το σιτηρέσιο! Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση απo Βιταμίνη Ε. Συμπτώματα: Αποβολές και στείρωση. Τρόπος Αντιμετώπισης: Σιτάρι, σιτάρι, σιτάρι..!

ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ
Συμπτώματα: Φλόγωση εντέρων, ανορεξία, μεγάλη κατανάλωση νερού, φούσκωμα στομαχιού και λαμπερά περιττώματα ή διάρροια. Τέλος, η Εντερίτις, οδηγεί το κουνελάκι στο θάνατο! Τρόπος Αντιμετώπισης: Συμβουλευτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!
(Να με συγχωρείτε που δεν γνωρίζω πρισσότερες πληροφορίες για την Εντερίτις, όπως τα πραγματικά Αίτια που την προκαλούν ή τον Τρόπο Αντιμετώπισής της. Θα προσπαθήσω να ενημερωθώ περισσότερο και να είστε σίγουροι πως θα ενημερωθείτε κι εσείς εγκαίρως!)

ΚΑΧΕΞΙΑ
Αίτια: Οφείλεται σε υπερβολική χρήση άμυλου και υγρών τροφών. Συμπτώματα: Τα νεαρά κουνελάκια προσβάλλονται πιο εύκολα. Τρόπος Αντιμετώπισης: Δίνουμε στο κουνελάκι ξηρά τροφή, καθώς και καθαρτικές τροφές, όπως ραδίκι και φύλλα αγγελικής.

ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ

Αίτια: Ο Μετεωρισμός μπορεί να προκληθεί από παράσιτο στο πεπτικό σύστημα, όπως η κοκκιδίαση. Επίσης, από λανθασμένη διατροφή, απότομη αλλαγή από ξηρά σε φυτική τροφή. Συμπτώματα: Ανορεξία, δύσπνοια, ακινησία, ανόρθωση τρίχας, και μελαγχολία.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Μικρή ποσότητα ζεστού γάλατος με λίγες σταγόνες αμμωνίας. Συμβουλευτείτε άμεσα κτηνίατρο!

ΥΔΡΟΠΙΚΙΑ
Αίτια: Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τη χρήση υγρών τροφών στη διατροφή του κουνελιού. Συμπτώματα: Μαζεύεται υγρό στη κύστη. Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι θα πρέπει να τρώει αποκλειστικά ξηρή τροφή, στην οποία καλό είναι να προσθέσουμε λίγο μαγειρικό αλάτι. (Για πληροφορίες σωστού τρόπου διατροφής ενός κουνελιού, διαβάστε την ανάρτηση: Τι Πρέπει & Τι Δεν Πρέπει να τρώει..) Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΛΑΜΒΛΙΩΣΗ

Η Λαμβλίωση είναι μια πολύ σοβαρή και παρασιτική ασθένεια, που έχει την ικανότητα να προσβάλει τεράστιο αριθμό κουνελιών. Αίτια: Οφείλεται σε μικροσκοπικό οργανισμό, το οποίο ανήκει στη τάξη των "Μαστιγοφόρων" και αναπτύσσεται στα έντερα του κουνελιού. Συμπτώματα: Προσβάλλει περισσότερο τα ηλικιωμένα κουνελάκια. Από τη μια στιγμή στην άλλη, το κουνελάκι κουλουριάζεται και αρνείται την τροφή. Το παχύ έντερο του κουνελιού σταματάει να λειτουργεί και είναι γεμάτο αέρα. Ο θάνατος επέρχεται σε 1-2 ημέρες, το πολύ! Τρόπος Αντιμετώπισης: Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο άμεσα!

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ
Συμπτώματα: Υπερβολική υγρασία στα μάτια, έντονη τσίμπλα και φούσκωμα των βλεφάρων. Σε προχωρημένο στάδιο, το κουνελάκι αδυνατίζει. Τρόπος Αντιμετώπισης: Ο προληπτικός εμβολιασμός θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος. Η αντιμετώπιση της Επιπεφυκίτις είναι πολύ κουραστική για το κουνελάκι, αλλά και για τον άνθρωπο που το περιποιείται. Όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ασθένεια σταματάει να εξελίσεται και θεραπεύεται πλήρως! Με εκχύλισμα χαμομηλιού, πλένουμε τα μάτια του κουνελιού και τα σκουπίζουμε με μεγάλη προσοχή!

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Η πνευμονία είναι λοιμώδης ασθένεια. Αίτια: Όπως γίνεται με τους ανθρώπους, προσβάλει τα κουνελάκια, όταν είναι εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρος. Συμπτώματα: ανορεξία, υψηλός πυρετός, εξάντληση. Τρόπος Αντιμετώπισης: Το άρρωστο κουνελάκι θα πρέπει να απομονωθεί και να τοποθετηθεί σε ένα σημείο που να είναι προστατευμένο από τα ρεύματα του αέρα. Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!

ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΣ
Η Περιτονίτις είναι μια υπερβολικά σπάνια ασθένεια! Αίτια: Μικρόβιο, το οποίο προκαλεί φλεγμονή του περιτόναιο. Το Περιτόναιο είναι ένας λεπτός υμένας, ο οποίος καλύπτει τα σπλάχνα. Συμπτώματα: Πυρετός, δύσπνοια. Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν αντιμετωπίζεται! Είναι μια θανατηφόρα και αθεράπευτη ασθένεια! Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΣ

Αίτια: Η Περικαρδίτις είναι μικρόβιο, που προκαλεί φλεγμονή στο περικάρδιο. Το Περικάρδιο είναι μία μεμβράνη που περιβάλλει την καρδιά. Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν αντιμετωπίζεται! Είναι μια θανατηφόρα και, εντελώς ξαφνική ασθένεια! Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

ΑΣΘΜΑ
Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική ασθένεια! Αίτια: Προκαλείται από καταρροή, που δεν αντιμετωπίστηκε όταν έπρεπε. Συμπτώματα: Το κουνελάκι βήχει και η συμπεριφορά του μαρτυράει τρομερή ταλαιπωρία! Τρόπος Αντιμετώπισης: Μακριά από ρεύματα του αέρα και υγρασία. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο! 

ΣΥΦΙΛΗ

Ονομάζεται και Σπειροχαίτωση. Η Σύφιλη, ως γνωστόν, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και μεταδοτική αφροδίσια ασθένεια, αλλά διαφέρει από αυτή του ανθρώπου! Αίτια: Οφείλεται στη Σπειροχαίτη. Συμπτώματα: Συναντάται στα μάτια και φυσικά, στα γεννητικά όργανα του κουνελιού. Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη και κληρονομικά, θα ήταν φρόνιμο, όποτε επισκεφτείτε τον κτηνίατρο (όχι απαραίτητα για λόγους ασθενείας), να του ζητήσετε να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται κυρίως στα κουνέλια εκτροφής.

ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ

Ως γνωστόν, πρόκειται για μια αφροδίσια ασθένεια. Ονομάζεται και Γονόρροια. Αίτια: Προκαλείται από ένα μικρόβιο, τον "Γονόκοκκο", ο οποίος μεταφέρεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Συμπτώματα: Εμφανίζεται σαν βλεννώδες και πυώδες υγρό, το οποίο βγαίνει από την ουρήθρα. Μπορεί να προκαλέσει πολλές παθήσεις, όπως αθρίτιδα, προστάτη, στένωση της ουρήθρας, τύφλωση, ακόμα και στειρότητα. Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη, θα ήταν φρόνιμο, όποτε επισκεφτείτε τον κτηνίατρο (όχι απαραίτητα για λόγους ασθενείας), να του ζητήσετε να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται κυρίως στα κουνέλια εκτροφής.

ΑΠΟΒΟΛΗ
Αίτια: Οι αποβολές μπορούν να προκληθούν από πολλά αίτια! Συνήθως, από άγχος, φόβο και ανησυχία. Ένα άλλο αίτιο αποτελούν οι ασθένειες και οι μολύνσεις. Τρόπος Αντιμετώπισης: Κατά την διάρκεια της κυοφορίας, αποφεύγετε να κάνετε θόρυβο, απότομες κινήσεις και να ενοχλείτε τη κουνέλα. Να την ταίζετε καλά και να υπάρχει απαραίτητα πολύ νερό στη διάθεσή της. Αποφεύγετε την παρουσία σκύλου, γάτας και διαφόρων άλλων επισκεπτών, ακόμα κι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους.
http://kounelia-lagoi-ma5.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.