Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τα ω-3 «γεννούν» παιδιά χωρίς τροφικές αλλεργίες

Ω3Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά με τροφικές αλλεργίες εάν ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς. Τη σύσταση αυτή απευθύνουν στις εγκύους ειδικοί οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και η σαρδέλα καθώς και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια πεκάν κάνουν το έντερο των βρεφών να αναπτύσσεται με τρόπο ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών (Ιnstitut National de la Recherche Agronomique, INRA) της Γαλλίας τονίζουν μάλιστα ότι σήμερα πολύ περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με το παρελθόν αντιμετωπίζουν κίνδυνο τροφικών αλλεργιών εξαιτίας του ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση πλούσιων σε ω-3 τροφών.
  • Πιο διαπερατό έντερο
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που διεξήχθη σε χοίρους και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Journal of Physiology» όταν οι μέλλουσες μητέρες κατανάλωναν τροφές που περιείχαν μια συγκεκριμένη ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα τοιχώματα του εντέρου των παιδιών τους ήταν πιο εύκολα διαπερατά. Το γεγονός αυτό επέτρεπε σε περισσότερες ουσίες των τροφών καθώς και σε βακτήρια του εντέρου να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών ώστε να παραγάγει αντισώματα.
Όπως εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης δρ Γκαέλ Μπουντρί από το INRA «ανακαλύψαμε ότι μια συγκεκριμένη ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και συγκεκριμένα τα ω-3 λιπαρά οξέα, προκαλούν αλλαγές στην ανάπτυξη του εντέρου των βρεφών. Η ανάπτυξη του εντέρου επηρεάζει με τη σειρά της την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος». Η ειδικός προσέθεσε ότι «τελικώς το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους αναπτύσσεται και ωριμάζει ταχύτερα με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών».
  • Αποτελέσματα με ισχύ και στον άνθρωπο
Μπορεί τα νέα αποτελέσματα να αφορούσαν χοίρους, ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνήτρια τα συγκεκριμένα ζώα αποτελούν «πολύ καλά μοντέλα για τη μελέτη του ανθρώπινου εντέρου».
Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν θηλυκοί χοίροι που ήταν είτε σε στάδιο εγκυμοσύνης είτε θηλασμού των μικρών τους. Τα θηλυκά ζώα λάμβαναν μαζί με την τροφή τους συμπλήρωμα ελαίου λιναρόσπορου, πλούσιου σε ω-3, σε καθημερινή βάση. Όπως φάνηκε, η διαπερατότητα των τοιχωμάτων του εντέρου των μικρών τους ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη άλλων μικρών χοίρων των οποίων οι μητέρες δεν είχαν λάβει το συμπλήρωμα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.