Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κοινό κρυολόγημα και πρόληψη

Κοινό Κρυολόγημα ονομάζουμε τη νόσο ολιγοήμερης διάρκειας η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου κάποτε και του φάρυγγα, με ή χωρίς την παρουσία χαμηλού πυρετού.
Το Κοινό Κρυολόγημα απαντάται παγκοσμίως. Λοιμώξεις επέρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους , με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης. Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μία ‘ελαφρά νόσος ‘, είναι όμως μία νόσος με μεγάλη οικονομική σημασία, αφού εξ αιτίας της, παγκοσμίως, χάνεται μεγάλος αριθμός εργατοωρών.

Το παθογόνο αίτιο της νόσου είναι οι ρινοϊοί, για τους οποίους έχουν αναγνωριστεί περίπου 113 αντιγονικοί τύποι. Η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξής τους, είναι οι 33ο - 34ο βαθμοί Κελσίου και pH 6,8 – 7,3, συνθήκες δηλαδή που επικρατούν στη ρινική κοιλότητα του ανθρώπου.
Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από καταρροή, ρινική απόφραξη, βήχα, πταρμό, ελαφρύ πονοκέφαλο, κακουχία, και σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται από χαμηλό πυρετό.
Η μετάδοση πραγματοποιείται με άμεση επαφή, δηλαδή άμεση επαφή με τον μικροβιοφόρο, πχ δια μέσω της χειραψίας (όταν προηγουμένως ο μικροβιοφόρος έχει πταρνιστεί χρησιμοποιώντας το χέρι του μπροστά από το στόμα του), και το φιλί. Αλλά μετάδοση πραγματοποιείται και με έμμεση επαφή, κυρίως μέσω του αέρα (τα σταγονίδια από τον πταρμό του μικροβιοφόρου αιωρούνται στον αέρα, με αποτέλεσμα αυτός να επιμολύνεται και να είναι επικίνδυνος για αυτόν που θα τον εισπνεύσει), καθώς εμμέσως και με τα αντικείμενα που έχουν επιμολυνθεί από τα εκκρίματα του ασθενούς.
Πρόληψη
  • Πλένουμε τα χέρια μας με χλιαρό νερό και σαπούνι.
  • Δεν κατευθύνουμε τα χέρια μας στα μάτια, τη μύτη, και το στόμα μας χωρίς να τα έχουμε πλύνει.
  • Όταν πτερνιζόμαστε, ή βήχουμε, ή θέλουμε να καθαρίσουμε τα μάτια μας χρησιμοποιούμε καθαρό χαρτομάντιλο.
  • Αποφεύγουμε του χώρους μέσα στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός. Αν είναι υποχρεωτικό να παραμείνουμε εντός αυτών (πχ μέσα μαζικής μεταφοράς), φροντίζουμε να αερίζονται επαρκώς και με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτρέπεται η κίνηση του καθαρού αέρα μέσα στον χώρο.
  • Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε, και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ιατρού μας.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.