Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ανθυγιεινές ουσίες στα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη!

 Ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της επίστρωσης των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, καθώς και για την παραγωγή αδιάβροχων υφασμάτων, μπορεί να αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερίνης στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 
 Τα παιδιά που είχαν το υψηλότερο επίπεδο αυτών των ουσιών στο αίμα τους, είχαν επίσης υψηλότερο επίπεδο συνολικής και "κακής" χοληστερίνης (LDL) σε σχέση με τα παιδιά που είχαν στο αίμα τους μικρότερα επίπεδα αυτών των συγκεκριμένων ανθρωπογενών χημικών ουσιών (υπερφθοροαλκυλικών οξέων).

 Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ήταν σίγουρα η έκθεση σε αυτά τα χημικά που προκάλεσε την αυξημένη χοληστερίνη, όμως αναδεικνύει μια συσχέτιση, πράγμα που δείχνει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες πάνω στο ζήτημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
 Η μελέτη, υπό την Στέφανι Φρίσμπι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC.
 Οι ερευνητές μελέτησαν το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το υπερφθορο-οκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS), τα οποία διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του πόσιμου νερού, της σκόνης, των συσκευασιών τροφίμων, του γάλακτος κατά τον θηλασμό, του αέρα κ.α., ενώ περιέχονται και στις επιστρώσεις των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, καθώς προσδίδουν στα σκεύη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες.
 Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν ήδη δείξει ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν το ήπαρ, προκαλώντας έτσι αύξηση του επιπέδου της χοληστερίνης.
 Η Φρίσμπι και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα αίματος από περίπου 12.500 παιδιά ηλικίας ενός έως 18 ετών για να μετρήσουν το ύψος της χοληστερίνης και διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση των ουσιών PFOA και PFOS στο αίμα των παιδιών, τόσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο της χοληστερίνης.
 Η υψηλότερη χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα. Σύμφωνα με τον ειδικό στις τοξίνες Μπέρναντ Βάις του πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Ν.Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, τα υπερφθοροαλκυλικά οξέα αποτελούν γνωστή νευροτοξική ουσία, που επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, επηρεάζοντας αρνητικά τις μετέπειτα νοητικές λειτουργίες του ατόμου.
 Πηγή: www.enet.gr
 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.