Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Κατά την αρχαιότητα, το ανάκτορο του Νέστορα

Το ανάκτορο του Νέστορα βρίσκεται σε ύψωμα, το οποίο είχε αρχικά καταληφθεί από μια εγκατάσταση της μέσης εποχής του Χαλκού Καθαρισμοί και συντηρήσεις θα γίνουν στο ανάκτορο του Νέστορα, ώστε να αναδειχτεί ο διάκοσμος, που "έλαμπε" στη μυκηναϊκή εποχή. Κατά την αρχαιότητα, το ανάκτορο του Νέστορα, ή, ακριβέστερα, το ανάκτορο στον Εγκλιανό Μεσσηνίας, ήταν πλούσια διακοσμημένο. Τόσο οι τοίχοι όσο και τα δάπεδα, ακόμα και η κεντρική εστία, όμοια με εκείνη του ανακτόρου στις Μυκήνες, είχαν παραστάσεις. Η φθορά του χρόνου, όπως και προηγούμενες επεμβάσεις, έχουν αλλοιώσει ή
και εξαφανίσει αρκετά από τα στοιχεία. Ετσι, μονάχα ίχνη σώζονται από τον διάκοσμο, που θα πρέπει να ήταν χάρμα οφθαλμών κατά τη μυκηναϊκή εποχή. Το άνω μέρος των τοίχων, όπου σώζεται, εμφανίζεται ως συνονθύλευμα χωμάτινων όγκων, αργών λίθων και κονιαμάτων, είπε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο διευθυντής Συντήρησης, Νίκος Μίνως. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανή είναι τα ίχνη φωτιάς επί των λίθων, που είναι ασβεστοποιημένοι και μαυρισμένοι. Σχεδόν στο σύνολο, ιζήματα, ιλύς και άλατα έχουν επικαλύψει το μεγαλύτερο τμήμα των τοίχων. Επίσης, τα δάπεδα παρουσιάζουν ρηγματώσεις και διαταράξεις. Ο κ. Μίνως σημείωσε ότι θα προηγηθούν καθαρισμοί, ώστε να καταστούν ευανάγνωστα τα στοιχεία, που θα πρέπει να διατηρηθούν και να συντηρηθούν.


  Στη συνέχεια θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να γίνουν οι στερεώσεις και οι συντηρήσεις του υλικού. Το ανάκτορο βρίσκεται σε ύψωμα, το οποίο είχε αρχικά καταληφθεί από μια εγκατάσταση της μέσης εποχής του Χαλκού. Από τις αρχές του 13ου αι. π.Χ. φαίνεται πως αυτή η έκταση του λόφου προοριζόταν αποκλειστικά για το διοικητικό κέντρο και τα συναφή οικοδομήματά του, με μεγαλύτερη ακμή από το 1300 έως το 1200 π.Χ. Επιβλητικότερη όλων πιθανόν ήταν η μεγάλη αίθουσα του θρόνου, με πολύχρωμες νωπογραφίες και στους τέσσερις τοίχους της. Το δάπεδο ήταν διακοσμημένο με γραμμικά σχέδια από κίτρινο, κόκκινο, λευκό, μπλε και μαύρο. Μπροστά από τον θρόνο, υπήρχε μια φυσιοκρατική παράσταση χταποδιού. Η εστία έφερε παραστάσεις με σπειροειδή θέματα. 
 http://ksipnistere.blogspot.com

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.