Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Λιναρόσπορος και τα οφέλη του!

flax_seed Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά φυτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Καλλιεργήθηκε στη Βαβυλώνα το 3000 π.Χ. Τον 8ο αιώνα, ο βασιλιάς Καρλομάγνος πίστευε τόσο έντονα στα οφέλη του, που καθιέρωσε νόμους για την υποχρεωτική κατανάλωσή του.
Στις μέρες μας, ο λιναρόσπορος βρίσκεται σε πολλά είδη τροφίμων, ( κράκερς,  βάφλες,  βρώμη κ. α. ). Όχι μόνο έχει
ανέβει η ζήτηση από καταναλωτές αλλά και για γεωργική χρήση ( ταϊσμα των κοτόπουλων με λιναρόσπορο ώστε τα αυγά τους ναείναι υψηλότερα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.)
Διατροφική ετικέτα..

100γρ.
2 κ. σούπας ( 20γρ. )
Θερμίδες  ( kcals ) 534 110
Πρωτεϊνες γρ. 18 4
Υδατάνθρακες γρ. 29 6
Φυτικές ίνες γρ. 27 ( 109%*) 5
Ασβέστιο 26%* 6%*
Σίδηρος 32%* 6%*
Θειαμίνη 1,6mg ( 110%* ) 0,4mg ( 22%* )
Μαγνήσιο 392mg ( 98%* ) 80mg ( 20%* )
*επί τις εκατό ημερήσια πρόσληψη, βασισμένη σε διατροφή 2000 θερμίδων.
Τι είναι οι λιγνάνες;
Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά, αυξάνουν το δείκτη ευεξίας  και  επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Ο λιναρόσπορος  περιέχει μέχρι και 800 φορές περισσότερες λιγνάνες από ότι άλλες φυτικές πηγές ( όπως όσπρια και δημητριακά ). Εκτός του ότι ενεργεί ως αντιοξειδωτικό,  οι λιγνάνες μιμούνται και τη δράση των οιστρογόνων.
Τα οφέλη για την υγεία..

  • Πρόληψη καρδιαγγειακών  νοσημάτων & μείωση της χοληστερίνης
Η τακτική κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στη μείωση της ολικής και  LDL χοληστερίνης και στην αύξηση της HDL. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ των λιπιδίων στο αίμα.
Οι λιγνάνες που περιέχονται έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας μέχρι και 75%.

  • Αντιοξειδωτική δράση και πρόληψη καρκίνου
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, ιδιαίτερα πλούσια σε γ-τοκοφερόλη           ( περίπου 20 g /100 g) . Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, απαραίτητο για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος με σκοπό την προστασία από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Η περιεκτικότητα λιγνάνης στο λιναρόσπορο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο, του προστάτη, του δέρματος ή του στήθους.

  • Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη
Η καθημερινή κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να βελτιώσει ελαφρώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (όπως μετράται από εξετάσεις αίματος σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 ), λόγω των λιγνανών.

  • Αντιφλεγμονώδη δράση
Το α λινολεϊκό οξύ και  οι λιγνάνες, είναι δυνατόν να μειώσουν τη φλεγμονή που συνοδεύει ορισμένες ασθένειες (όπως η νόσος του Parkinson και άσθμα).

  • Γρήγορη αποκατάσταση στους αθλητές
Το α-λινολενικό  (ALA ) βελτιώνει το μεταβολισμό των λιπών που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αθλήματα αντοχής, όπως οι μαραθώνιοι. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου έχουν εξαντληθεί, το σώμα αρχίζει την καύση λιπών. Σε αυτή την περίπτωση, η αποτελεσματική καύση των λιπών κάνει τη διαφορά στην απόδοση. Το ALA βελτιώνει το χρόνο αποκατάστασης των μυών σε κυτταρικό επίπεδο.

  • Μείωση των συμπτωμάτων κατά τη εμμηνόπαυση στις γυναίκες
Μελέτη του 2007 ανέφερε ότι η κατανάλωση 2 κ. σούπας λιναρόσπορου, 2 φορές /ημέρα μειώνουν τις εξάψεις των εμμηνοπαυσιακών γυναικών στο μισό.
 http://www.ioannaevaggelou.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.