Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Να τρώμε κουκιά ή όχι;

Όταν ήμασταν μικροί, η μαμάδες μας έλεγαν να μη φάμε κουκιά αν έχουμε πιει γάλα. Πόση αλήθεια κρύβει μέσα της αυτή η συμβουλή; Ας το δούμε αναλυτικά.    
Αυτό που λέμε δηλητηρίαση από κουκιά, στην Ιατρική και στη Βιολογία λέγεται κυαμισμός. Όποιος έχει αυτή την πάθηση, καταστρέφονται τα ερυθρά του αιμοσφαίρια αν φάει κουκιά (αιμόλυση). Όλα αυτά οφείλονται στην έλλειψη ενός ενζύμου, του G-6-PD (γλυκοζο-6-φωσφορική δεϋδρογενάση) στα ερυθρά
αιμοσφαίρια. Η έλλειψη αυτού του ενζύμου είναι μια κληρονομική ανωμαλία. Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο γι' αυτή την έλλειψη του ενζύμου, βρίσκεται στο Χ χρωμόσωμα. Ο χαρακτήρας αυτός είναι ατελώς επικρατής (υπολειπόμενος) και εμφανίζεται στα αγόρια που από την μαμά τους έχουν πάρει το "λάθος" Χ χρωμόσωμα και στα κορίτσια που και από τη μαμά αλλά και από τον μπαμπά έχουν πάρει και τα δυο "λάθος" Χ χρωμοσώματα που καθορίζουν το φύλο τους (ομοζυγωτία στο υπολειπόμενο νοσηρό γονίδιο). Είναι προφανές ότι η πάθηση αυτή συναντάται κυρίως στα αγόρια, ενώ τα κορίτσια, μπορεί να είναι φορείς της νόσου, όμως αν ο πατέρας τους μπορεί και τρώει κουκιά, αποκλείεται να νοσήσουν. Έχουν όμως το "λάθος" γονίδιο, που πιθανόν θα το κληρονομήσουν στα παιδιά τους.

 Συμπέρασμα:
  • Αν η μαμά σας δεν πρέπει να φάει κουκιά, αν είστε αγόρι μη φάτε και σεις κι ας τρώει ο μπαμπάς.
  • Αν η μαμά σας δεν πρέπει να φάει κουκιά, αν είστε κορίτσι και ο μπαμπάς δεν έχει πρόβλημα, δεν έχετε και σεις.
  • Αν και οι δυο γονείς έχουν έλλειψη του ενζύμου G-6-PD μη πλησιάζετε ούτε το χωράφι που είναι τα κουκιά.
   Ας σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου G-6-PD έχουν πρόβλημα και με τη λήψη πολλών φαρμάκων ή παρουσιάζουν αναίτιες αλλεργίες. Γι' αυτό, σε οποιαδήποτε ιατρική  επίσκεψη, πρέπει να αναφέρουν στο γιατρό το πρόβλημά τους. Ακόμη και η ασπιρίνη, μπορεί να αποβεί μοιραία γι' αυτούς. Μακριά από ναφθαλίνη, κυανό του μεθυλενίου (το μπλε οινόπνευμα το έχει σαν χρωστική), βιταμίνη Κ, διαλυτικά (με ανιλίνη) και δυστυχώς πολλά άλλα. Η έλλειψη του ενζύμου βρίσκεται με ειδική εξέταση που λέγεται Motulsky test.
  Η πάθηση αυτή είναι σπάνια στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ σε μεγάλα ποσοστά συναντάται στην Ελλάδα, στη Μάλτα, στο Ισραήλ, στους μαύρους της Αμερικής και λιγότερο στην Ασία.
   Είχε δίκιο λοιπόν η μαμά μας; Όχι! Απλά, τα παλιά χρόνια, όλα τα παιδιά έπιναν γάλα και κάποια έτρωγαν και κουκιά. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο, με λάθος δεδομένα, κατέληγαν στη λάθος συμβουλή. Στην περίπτωση αυτή, η κληρονομικότητα είναι ισχυρότερη.

 http://users.sch.gr/tsirakakis/bio1.htm
 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.