Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το κλάδεμα καρποφορίας της αμπέλου: βασικές αρχές

Το κλάδεμα καρποφορίας της αμπέλου: βασικές αρχέςΤου Ανδρέα Παπασταύρου, Διδάκτορα Γεωπονικών Επιστημών
Το κλάδεμα του αμπελιού συνιστά την κορυφαία καλλιεργητική εργασία για τον αμπελουργό, μιας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τελική παραγωγή των πρέμνων. Δυστυχώς, ένα υψηλό ποσοστό των αμπελουργών είτε δεν γνωρίζει, είτε αναθέτει το κλάδεμα εργολαβικά σε ανθρώπους ανεπαρκώς εκπαιδευμένους.
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει τη διαχείριση του κλαδέματος καρποφορίας, αλλά και τα βασικά βήματα της διαδικασίας.

Στεκόμενοι μπροστά στο πρέμνο προτείνω καταρχήν να σκεφθείτε ότι είναι προτιμότερο να αφήσετε κάποια ακατάλληλα τμήματα πάνω στο πρέμνο, παρά να αφαιρέσετε σημαντικά. Στην μεν πρώτη περίπτωση τα όποια λάθη είναι δυνατόν να διορθωθούν κατά τις παρεμβάσεις μας το καλοκαίρι (χλωρά κλαδέματα), στη δε δεύτερη δεν υπάρχει επιστροφή.


Πριν πιάσετε το κλαδευτικό ψαλίδι θυμηθείτε επίσης τις παρακάτω βασικές αρχές:

  • Η άμπελος καρποφορεί σε κληματίδες που βρίσκονται σε διετές ξύλο. Από τη φυσιολογία του φυτού γνωρίζουμε ότι ένα τσαμπί σχηματίζεται ύστερα από δύο καλλιεργητικές περιόδους.
  • Το κλάδεμα κατά κανόνα εξαντλεί το πρέμνο και δεν το ανανεώνει! Τα αντιθέτως λεγόμενα περί κλαδέματος που ζωηρεύει το αμπέλι είναι απολύτως εσφαλμένα.
  • Πολλές και λεπτές κληματίδες επίσης εξαντλούν το αμπέλι.
  • Πολλές, μεγάλες τομές κλαδέματος επηρεάζουν αρνητικά τη ζωηρότητα της βλάστησης. Επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής από μύκητες, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.


Επόμενη σκέψη, πριν την έναρξη του κλαδέματος, είναι ο αριθμός των ματιών που θα αφήσω στο πρέμνο και πως αυτά θα κατανεμηθούν. Βασικές παράμετροι στην απάντηση είναι η ποικιλία και το οικολογικό περιβάλλον του αμπελώνα (συνδυαστικά). Ένας πρακτικός κανόνας (που είναι επισφαλής, λόγω μεταβλητότητας των επιδράσεων του καιρού) είναι ο εξής:


Τα πρώτα τρία μάτια του πρέμνου δίνουν περισσότερους βότρεις, ενώ από το 3ο μέχρι το 8ο-15ο μάτι δίνουν μεγαλύτερους βότρεις.


Το κλάδεμα καρποφορίας διακρίνεται σε 3 βασικές κατηγορίες, ανάλογα το μήκος των κληματίδων που θα αφήσουμε (και άρα τον αριθμό των οφθαλμών):


Βραχύ κλάδεμα: είναι γνωστό και ως κεφαλή διότι σε κάθε βραχίονα αφήνω μια κοντή κληματίδα που φέρει 2-3 μάτια.
Μακρό κλάδεμα: είναι γνωστό και ως αμολυτή διότι σε κάθε βραχίονα αφήνω μια μακριά κληματίδα που φέρει 5-8 μάτια.
Μικτό κλάδεμα: σε αυτή την περίπτωση κάθε βραχίονας φέρει μια βραχεία κεφαλή και μια αμολυτή.

 

 

 

Κλικ εδώ. Σαντορινιό κλάδεμα αμπελιών. Σαντορινιά "Κλάδα". Ένα ιδιαίτερο κλάδεμα.....! Δείτε το βίντεο 

 


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.