Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Νέο μηχάνημα για το μάζεμα της ελιάς

Θετικές εντυπώσεις από την πρώτη μηχανική συγκομιδή ελιάς στο Αγρίνιο (9/12/2009 14:15) 
Με την παρουσία αγροτών από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη μηχανοποιημένη συγκομιδή της ελιάς στην Ελλάδα την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, στο Αγρίνιο, στις εγκαταστάσεις του Α.Σ. Αχελώου στη Νεάπολη Αιτωλοακαρνανίας.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Geoplant ΑΕΕΓΕ και η Ελαιοκομική ΑΕ, που αποτελούν τους επίσημους αντιπροσώπους της ισπανικής Agromillora Iberia και των φυτών Olint και η μηχανή συγκομιδής είναι η New

Holland VX 7090 της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ που αποκτήθηκε από τις δύο εταιρείες για τον σκοπό αυτό.
Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μηχανή είναι ελαιοσυλλεκτική, αλλά μπορεί με κάποιες μετατροπές να γίνει και σταφυλοσυλλεκτική. Η μηχανή έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει όλο το χρόνο από τα προκλαδέματα και τον τρύγο του αμπελιού έως και τη συγκομιδή της ελιάς. Μπορεί να δουλεύει σε χωράφι που έχει κλίση εδάφους μέχρι 15%.
Μετά από δύο επιτυχημένες δοκιμαστικές συγκομιδές σε Λάρισα και Ηλεία, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συγκομιδή του συστήματος υπέρπυκνης γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας στο Αγρίνιο, παρουσία παραγωγών και ανθρώπων του επιχειρηματικού χώρου.

ΕλαιώναςΟι ποικιλίες που συγκομίσθηκαν είναι η Ελληνική Koroneiki i-38 σε Αγρίνιο και Ηλεία καθώς και η Arbequina i-18 στη Λάρισα. Θα ακολουθήσει παρόμοια εκδήλωση και στη Φθιώτιδα.
Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές, με τον ελαιώνα του Αγρινίου να βρίσκεται μόλις στα 2,5 χρόνια από την εγκατάστασή της, ενώ η παραγωγή του ξεπέρασε κάθε αναμενόμενη προσδοκία, με 800 περίπου κιλά ελαιόκαρπο και 15 % ελαιοπεριεκτικότητα (αγουρέλαιο), δηλαδή 120 κιλά λαδιού ανά στρέμμα, μόλις σε δέντρα 2,5 ετών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Geoplant ΑΕΕΓΕ, τα συμπεράσματα από τις πρώτες συγκομιδές υπέρπυκνης γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας, είναι τα εξής:
  • Η παραγωγή στην Ελλάδα, τόσο για την ποικιλία Arbequina i-18 όσο και την Koroneiki i-38 ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις αναμενόμενες που αρχικά γνωρίζαμε από τους Ισπανούς εμπνευστές του συστήματος (Agromillora - Olint). Έτσι παρατηρήσαμε στα κτήματα 2,5 ετών παραγωγή περίπου 800 κιλά καρπού / στρέμμα ενώ στα κτήματα 3 ετών έως και 1,7 τόνους καρπού / στρέμμα, δηλαδή τουλάχιστον 20 % περισσότερη από την αναμενόμενη.
  • Η μηχανική συγκομιδή ήταν απόλυτα επιτυχημένη, ανεξαρτήτως βαθμού ωριμότητας του καρπού
  • Η αποτελεσματικότητα της μηχανικής συγκομιδής εξαρτάται άμεσα από τη διαμόρφωση των δέντρων, η οποία πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη.
  • Η ποιότητα του ελαιολάδου, γευστικά και οπτικά είναι άριστη. Αναμένουμε όμως τις εργαστηριακές αναλύσεις ποιότητας του ελαιολάδου, προκειμένου να τις κοινοποιήσουμε στο επόμενο δελτίο τύπου. 
Δείτε την ιστοσελίδα του αποκλειστικού αντιπρόσωπου για την Ελλάδα της Ισπανικής Agromillora Catalana και των φυτών Olint (πυκνή γραμμική φύτευση ελιάς): www.geolivo.gr
Δείτε σχετικό video...
 http://www.agrotypos.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.