Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Νεράντζια για τον στομαχόπονο και τη χώνεψη!!

nerantzia-gia-ton-stomachopono-ke-ti-chonepsiΝεραντζιά – Κίτρο το χρυσόμηλο ή Κίτρο το νεράντζι 
Η νεραντζιά είναι δέντρο όχι πολύ ψηλό και ζει πολλά χρόνια. Έχει μικρά άνθη με λεπτό άρωμα, και καρπό με παχύ εξωκάρπιο (φλούδα), που είναι γεμάτο αδένες με αιθέριο έλαιο. Αντέχει, αντίθετα από τα άλλα εσπεριδοειδή, στα ασβεστούχα εδάφη, στην ξηρασία και στο πολύ κρύο και τις ασθένειες, κυρίως στην κομμίωση. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για να εμβολιάζονται πάνω της τα άλλα
εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά κ.λπ.). Η νεραντζιά χρησιμοποιείται κυρίως ως καλλωπιστικά δέντρο. Το νεράντζι δεν τρώγεται λόγω της πικρόξινης γεύσης του, αλλά χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
Ιστορία: Ιθαγενές φυτό της μεσοτροπικής Ασίας (Ινδιών), από όπου οι Αραβες το έφεραν στα παραλία του Περσικού Κόλπου και στις παραμεσόγειες χώρες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα.
Φαρμακευτικές ιδιότητες Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με της πορτοκαλιάς. Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζουμί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη (κατά προτίμηση, ακατέργαστη).
Πράσινο Νεράντζι Η φαρμακευτική ονομασία του βοτάνου είναι Fructus Auranil Immaturus ενώ η κινέζικη ονομασία του είναι Zhi Shi. Το πράσινο νεράντζι συλλέγεται καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου, πριν το φρούτο αρχίσει να ωριμάζει. Είναι πικρό, έντονα αρωματικό και δροσερό. Έχει χολαγωγικές ιδιότητες και από αυτή την άποψη είναι τονωτικό της πέψης. Το πράσινο νεράντζι είναι ωφέλιμο σχεδόν σε όλες τις διαταραχές ή συμπτώματα που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα.
Το χρησιμοποιούμε λοιπόν σε δυσπεψία, φουσκώματα μόνιμα ή μετά τη λήψη τροφής, κολίτιδα και βουλιμία. Αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη ενώ τοξικότητα δεν υπάρχει. Το πράσινο νεράντζι είναι ισχυρό διεγερτικό του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό το νεραντζάκι γλυκό του κουταλιού αποτελεί θαυμάσιο επιδόρπιο. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το ώριμο νεράντζι αλλά με ασθενέστερη δράση. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τα άνθη νεραντζιάς. Η Νεραντζιά είναι ένα δέντρο με εξαιρετικές ιδιότητες. Από το νεράντζι παρασκευάζονται μαρμελάδες, ενώ η φλούδα του χρησιμοποιείται σε αρωματικά λικέρ όπως το Grand Marnier και το Cointreau. Από το ευωδιαστό λουλούδι της νεραντζιάς παράγεται το απόλυτο αιθέριο έλαιο άνθους πορτοκαλιάς ενώ από τα κλαδιά με το πυκνό φύλλωμα και τους χρυσοκίτρινους καρπούς παράγεται το Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Νεραντζιάς.

nerantzia-gia-ton-stomachopono-ke-ti-chonepsiΛίγα λόγια για το αιθέριο έλαιο
Αυτό το αιθέριο έλαιο με τις μοναδικές εξισορροποιητικές για το νευρικό σύστημα ιδιότητες, είναι επίσης γνωστό για τις αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την κοσμητολογία. Το αιθέριο έλαιο των ανθών του νεραντζιού είναι ευρέως γνωστό ως νέρολι.  Το αιθέριο έλαιο νέρολι είναι παρόμοιο σε άρωμα με το περγαμόντο και παράγεται από τον ανθό της νεραντζιάς. Στο τέλος του 17ου αιώνα η Άννα Μαρία Ορσίνι, η δούκισσα του Μπρατισάνο και πριγκίπισσα του Νέρολα, παρουσίασε το απόσταγμα νεραντζιού ως μοδάτο άρωμα χρησιμοποιώντας το για να αρωματίσει τα γάντια της και το μπάνιο της. Από τότε, το όνομα Νέρολι χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το απόσταγμα. Το νέρολι έχει ένα δροσιστικό και ξεχωριστό πικάντικο άρωμα με γλυκό και λουλουδάτες νότες. Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια της αρωματοποιίας.
 http://proionta-tis-fisis.com

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.