Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Παρ' όλο που για τους περισσότερους το να φτιάξουμε τυρί στο σπίτι μας φαντάζει πολύ δύσκολο, αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι δεν είναι.
Με απλά βήματα, εύκολα και γρήγορα, θα φτιάξουμε ένα γευστικότατο και πολύ ξεχωριστό τυρί.
Αν μπορέσουμε να βρούμε
γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο, τότε το τυρί μας θα γίνει ακόμη πιο νόστιμο.
 
Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι

Υλικά


•    3 κιλά αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα
•    2 - 3 λεμόνια (το χυμό τους) ή ½ κουτ. γλυκού ξινό (περίπου)

•    4 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
•    1 τούλι


Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
Όταν πάει να φουσκώσει, πριν αρχίσει ο βρασμός, (90°C), ρίχνουμε το χυμό από τα 2 λεμόνια, ή το ξινό και ανακατεύουμε καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Όταν το γάλα αρχίσει να κόβει, σταματάμε το ανακάτεμα.
Το αφήνουμε 1 - 2' να βράσει, κι όταν αρχίσει να φουσκώνει, κάνοντας μεγάλες φουσκάλες, χαμηλώνουμε ή σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα και μαζεύουμε το τυρί που έχει βγει στην επιφάνεια. Το βάζουμε σ' ένα βαθύ πιάτο στο οποίο ένουμε στρώσει ένα βρεγμένο τούλι. Αν το υγρό στην κατσαρόλα δεν είναι διαυγές και υποκίτρινο, αλλά λευκό, σημαίνει ότι έχει κι άλλο γάλα και θέλει κι άλλο λίγο χυμό λεμονιού ή ξινό για να διαχωριστεί, οπότε ρίχνουμε λίγο ακόμη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Όταν τελειώσει το τυρί, κρατάμε το τούλι πάνω από την κατσαρόλα, να στραγγίξουν τα πολλά υγρά. Μόλις στραγγίξει, βάζουμε το τούλι με το τυρί στο πιάτο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Πιάνουμε το τούλι από τις τέσσερις άκρες του, κι αρχίζουμε να το στίβουμε στρίβοντάς το, όσο πιο πολύ μπορούμε, για να φύγουν τα πολλά υγρά και να ομογενοποιηθεί το τυρί μας.
Στη συνέχεια, με ένα αντικείμενο, (εγώ χρησιμοποιώ ένα μπρίκι, πιέζουμε όσο μπορούμε να γίνει επίπεδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Έπειτα σ' ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ένα ρηχό ανάποδα και λοξά, και επάνω στο ρηχό, τοποθετούμε το τυρί και το αφήνουμε τουλάχιστον 2 - 3 ώρες να παγώσει, να στραγγίσει τελείως και να σφίξει.
Όταν περάσει το 3ωρο, ή και παραπάνω, αφαιρούμε το τούλι, το αλατίζουμε με το αλάτι κι απ' τις δυο πλευρές και το βάζουμε σ' ένα πιάτο.
Το αφήνουμε στο ψυγείο 2 - 3 μέρες, ξεσκέπαστο να ωριμάσει.
Κατόπιν τινάζουμε το πολύ αλάτι, (δεν το πλένουμε) και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ή να το αποθηκεύσουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες , παίρνοντας όσο περνούν οι μέρες ένα κιτρινωπό χρώμα, ή μέσα σε ελαιόλαδο για 1 μήνα τουλάχιστον, σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Τα 3 κιλά γάλακτος μας δίνουν 400 γρ. τυριού.

«Τη συνταγή γι' αυτό το τυρί, μου την είχε δώσει η γειτόνισσα και φίλη μου, η κ. Φρόσω το 1936. 
Τότε, χρησιμοποιούσαμε χυμό λεμονιού, ή ξύδι λευκό από σταφύλια (που όμως δεν είχε πάντα την ίδια επιτυχία).  
Πολύ αργότερα βγάλαν το ξινό και μας έλυσαν τα χέρια, για όταν δεν είχαμε λεμόνια» συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου κάθε φορά που έφτιαχνε αυτό το τυρί.
https://faghta-giagias.blogspot.com

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.