Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Πως να φυτέψω φράουλες σε σωλήνα

Η φράουλα είναι ένα φυτό που έχει πολλούς λάτρεις. Πρώτα από όλα τα σκουλήκια όπου μόλις βρουν καρπό αρχίζουν και τον τρώνε. Έπειτα έχουμε και τα πουλιά όπου γευματίζουν τις κατακόκκινες φράουλες που με τόσο κόπο έχουμε περιποιηθεί. Το αποτέλεσμα αυτών των 2 εχθρών είναι να βρίσκουμε φράουλες μισό φαγωμένες,ακατάλληλες για συλλογή.
Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε στην κατασκευή μίας στήλης όπου θα φυτεύουμε φράουλες κατακόρυφα.




 
Αυτός ο τρόπος έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν τα σκουλήκια να τρώνε τους καρπούς μας, τα πουλιά να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις φράουλες, οι φράουλες μας να μην σαπίζουν στο έδαφος από την υγρασία καθώς επίσης γίνεται και πιο εύκολη η συλλογή διότι δεν ψάχνουμε τους καρπούς κάτω στο έδαφος και ανάμεσα στα πυκνά φύλλα των φυτών μας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την κατασκευή της στήλης μας.
Θα χρειαστούμε:
  1. Μια σωλήνα Φ140Χ1.50
  2. Μια σωλήνα Φ60Χ1.30
  3. 10 ρίζες φράουλες
  4. 60 λίτρα τύρφης
  5. Φλόγιστρο
  6. Ποτηράκι για τρυπάνι 6 εκατοστών
  7. Ηλεκτρικό τρυπάνι
  8. Γύψος
Στην σωλήνα Φ140 θα πρέπει να ανοίξουμε τρύπες στα πλάγια τόσες όσες θέλουμε να είναι και ου φράουλες μας. Προσαρμόζουμε στο ηλεκτρικό τρυπάνι το ποτηράκι  με νούμερο 6 εκατοστών και ξεκινάμε να ανοίγουμε τις τρύπες. Όταν τελειώσουμε με το άνοιγμα θα πρέπει με ένα φλόγιστρο να κάψουμε το κάτω μέρος της κάθε τρύπας και με μία λάμα να κάνουμε ένα χείλος περίπου ένα εκατοστό έξω. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατιούνται τα φυτά καθώς και το νερό με το οποίο θα τα ποτίζουμε και το χώμα.
 Στη συνέχεια παίρνουμε την σωλήνα Φ60 και με ένα τρυπάνι 4,5 χιλιοστών κάνουμε ακανόνιστες τρύπες. Αφού φτιάξουμε λίγο γύψο κλείνουμε την μία άκρη της Φ60 και τον αφήνουμε να στεγνώσει. Η σωλήνα αυτή θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Φ140 και θα μας βοηθάει στο πότισμα ώστε να φτάνει το νερό μέχρι τον πάτο της σωλήνας Φ140. Αν δεν είχαμε την σωλήνα Φ60 τότε τα φυτά της φράουλας που θα βρίσκονταν κοντά στην βάση δεν θα ποτίζονταν επαρκώς με αποτέλεσμα να ξεραίνονταν.
 Αφού λοιπόν έχουμε ετοιμάσει όλα μας τα υλικά θα προχωρήσουμε στην τοποθέτησή τους. 
Θα ανοίξουμε μία τρύπα βάθους 20-30 εκατοστά για να τοποθετήσουμε την σωλήνα  Φ140Χ1.50 και στην συνέχεια την στερεώνουμε με το χώμα που βγάλαμε πρωτίστως. Έπειτα ρίχνουμε χαλίκι μέσα στην στερεωμένη σωλήνα έτσι ώστε να επιτύχουμε καλύτερη αποστράγγιση των φυτών μας. Καλύπτουμε το χαλίκι με χώμα περίπου για 10 εκατοστά.
 Tώρα είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε την μικρότερη σωλήνα μέσα στην Φ140Χ1.50. Παράλληλα ρίχνουμε την τύρφη και ανά διαστήματα με κάποιο αντικείμενο πατάμε την τύρφη έτσι ώστε να γίνει πιο συμπαγής. Αν δε το κάνουμε αυτό θα δούμε έκπληκτοι μετά από 2 ημέρες ότι όλη η τύρφη θα έχει "κάτσει". Συνεχίζουμε έτσι ώστε να γεμίσουμε την μεγάλη σωλήνα με χώμα έως την κορυφή.
 Τώρα είμαστε έτοιμοι για την φύτευση των φυτών μας. Με ένα φυτευτήρι ή ένα φτυαράκι ανοίγουμε χώρο στις τρύπες για να τοποθετήσουμε της φράουλες. 
 Της τοποθετούμε με μεγάλη προσοχή να μην σπάσουν οι ρίζες τους και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγη τύρφη με το χέρι μας στην τρύπα που ανοίξαμε. Αφού τελειώσουμε με την φύτευση συνεχίζουμε με το πότισμά τους. Ρίχνουμε νερό στην μικρή σωλήνα και περιμένουμε να απορροφήσει το χώμα το νερό. Λόγο της εποχής δεν χρειάζεται πολύ νερό. Καλό είναι να κάνουμε 2 γεμίσματα του σωλήνα. Έτσι λοιπόν τελειώσαμε με την κατασκευή μας και το φυτώριο μας είναι έτοιμο για να δώσει παραγωγή !

http://agroselida.blogspot.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.