Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Κολοκυθοκεφτέδες!!!

Οι ψευτοκεφτέδες είναι χαρακτηριστικό πολλών περιοχών της Ελλάδας,κυρίως νησιών. 
Μάλιστα υπάρχει και μια σχετική εξειδίκευση θα λέγαμε. Δηλαδή οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης είναι οι πιο διάσημοι από τους υπόλοιπους ντοματοκεφτέδες, τα πιταρούδια (ρεβυθοκεφτέδες) της Ρόδου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου είναι ονομαστά κλπ.
Μάλλον τα εδέσματα αυτά εμπίπτουν πάλι στην κατηγορία «ανάγκη τέχνας κατεργάζεται». Αφθονία λαχανικών και οσπρίων αυτή την εποχή, παιδιά που
δεν τρώνε τα λαχανικά (διαχρονικά) , και επινοητικότητα της ελληνίδας μαγείρισσας να εξασφαλίσει την ποικιλία στο τραπέζι της με τα υλικά που είχε στη διάθεσή της , συνήθως από τον κήπο της. Στην Κρήτη απ’ όλους τους ψευτοκεφτέδες πιο συνηθισμένοι είναι οι κολοκυθοκεφτέδες, οι πατατοκεφτέδες και οι φαβοκεφτέδες.

Συνταγές ως συνήθως αμέτρητες. Κάθε σπίτι και η δική του. Ετούτη εδώ είναι η συνταγή της θείας μου και τολμώ να πω ότι είναι από τις πιο επιτυχημένες παρόλο που δεν έχει τυρί όπως οι περισσότερες του είδους.  Είναι όμως πεντανόστιμοι γιατί είναι εμπλουτισμένοι με άφθονα λαχανικά! Η ποικιλία των λαχανικών τους δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά και η μαγιά τους αφρατεύει.Επίσης το παξιμάδι (ή η φρυγανιά) απορροφά τα υγρά χωρίς να λασπώνει το εσωτερικό τους όπως συμβαίνει πολλές φορές με το αλεύρι. 

Υλικά:
1,5 κιλό μεγάλα κολοκύθια

1 μεγάλη μελιτζάνα

1 μέτρια πατάτα

1 μέτρια ντομάτα

1 μεγάλο ή δύο μέτρια κρεμμύδια

¾- 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

2-3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο αβάρσαμο (δυόσμο)

1-1,5  κούπα τριμμένο κρίθινο παξιμάδι (ή παξιμάδι  σικάλεως ή  φρυγανιά σικάλεως)

1 αυγό

3-4 κουταλιές λάδι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Αλάτι (με προσοχή γιατί το κολοκύθι έχει κρατήσει ήδη λίγο)

Πιπέρι (1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ή όσο μας αρέσει)

Ρίγανη (1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού)

Αλεύρι για το τύλιγμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Προαιρετικά, λεμονάκι στο σερβίρισμα.

Επί το έργον:



Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας τα κολοκύθια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να βγάλουν ΟΛΑ τα υγρά τους αρκετές ώρες. Τα στύβουμε κατά διαστήματα να φεύγει το νερό τους.

Τώρα (19-6-2016) και σε βίντεο






Στο τέλος τα στύβουμε λίγα λίγα με το χέρι μας και τα βάζουμε στη λεκανίτσα που θα ζυμώσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες. Πρέπει να έχουν μείνει  2 κούπες πάνω κάτω μετά το στύψιμο, καλά πιεσμένα μέσα στην κούπα.

Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι, την ντομάτα ξεσποριασμένη, την πατάτα και την μελιτζάνα και προσθέτουμε τα τρίμματά τους στο κολοκύθι. Το κρεμμύδι να βγει περίπου 1 κούπα, η μελιτζάνα άλλη μία, η πατάτα μισή κούπα, και η ντομάτα ½- ¾ κούπας. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη μία κούπα του παξιμαδιού (ή της φρυγανιάς), το αυγό , το λάδι, το αλατοπίπερο ,τη ρίγανη και στο τέλος τη μαγιά και ζυμώνουμε πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη μισή κούπα παξιμάδι για να έχουμε ένα σφικτό μίγμα που να πλάθεται σε σταθερούς κεφτέδες. Αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα. Πλάθουμε   σε κολοκυθοκεφτέδες το μίγμα μας βουτώντας τα χέρια μας ή  κομματάκια του μίγματος σε αλεύρι , γιατί κολλάνε.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο: Βάζουμε 1 κούπα (αν τους τηγανίσουμε όλους) σε τηγάνι και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να καπνίσει.Τους βάζουμε λίγους λίγους για να μη χαμηλώσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν εντελώς από τη μια πλευρά  και τους γυρίζουμε μόνο μια φορά κατά προτίμηση. Δηλαδή αφήνουμε να σχηματιστεί μια κρούστα.Όταν τους γυρίσουμε χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία για να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους. Όταν ετοιμαστούν τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε ζεστούς τους αφράτους και νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες μας με μια σαλάτα για πρόχειρο δείπνο ή σαν μεζεδάκια καλοκαιρινής ουζοκατάνυξης…Το λεμονάκι είναι προαιρετικό αλλά μάλλον τους πηγαίνει.
Παρατηρήσεις:
1)Επειδή το κολοκύθι πρέπει να στραγγίξει εντελώς για να μη σκορπάνε οι κολοκυθοκεφτέδες, αν είναι να τους φτιάξουμε βράδυ το τρίβουμε από το πρωί,το αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίξει μέχρι το απόγευμα, ενώ αν είναι να τους φτιάξουμε μεσημέρι το τρίβουμε καλύτερα αποβραδίς .Τα μεγάλα κολοκύθια περιέχουν πολλά υγρά και χρειάζονται κάμποση ώρα για να στραγγίξουν.
2)Μπορούμε να παραλείψουμε το αυγό αν θέλουμε νηστίσιμους τους κολοκυθοκεφτέδες μας.
3)Οι ποσότητες των λαχανικών επιδέχονται ελαφρές αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να είναι λιγότερη η μελιτζάνα και περισσότερη η πατάτα. Ή λιγότερο το κολοκύθι και περισσότερα τα υπόλοιπα.
4)Διατηρούνται  θαυμάσια στην κατάψυξη. Τους βάζουμε σε ένα δισκάκι  στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αλευρωμένους και τους βάζουμε στην κατάψυξη.
Όταν καταψυχθούν τους ξεκολλάμε από το δίσκο και τους βάζουμε σε ένα μπολ.Τους ξαναφυλάμε στην κατάψυξη.
 Έτσι έχουμε έτοιμο καλοκαιρινό μεζεδάκι για ουζάκι όποτε το χρειαστούμε. Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν. Απλώς τους τηγανίζουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους νωπούς και πιθανόν να χρειαστεί να τους ξαναπεράσουμε από λίγο αλεύρι πριν το τηγάνισμα.
https://www.cretangastronomy.gr

 


 

Κλικ εδώ. Ντοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες Σαντορίνης
 


Κάνοντας κλικ στην πιο κάτω θεματολογία μπορείτε να δείτε ανάλογες αναρτήσεις μας
Χορευτικά Σαντορίνης
Πανηγύρια της Σαντορίνης
Παλαίμαχοι  Σαντορίνης
Παλιές Αναμνήσεις
Παλιές φωτογραφίες Σαντορίνης
Θαλασσοταραχή - Σοροκάδα Καμαριού 
Αγροτικά Σαντορίνης
Αγροτικά Θήρας
Σαντορινιά Παράδοση
Σαντορινιά Προϊόντα
Λουκάνικα Σαντορίνης
Προϊόντα Σαντορίνης
Σαντορινιά Κουζίνα
Γλυκά Σαντορίνης
Γλέντια 


Κουζίνα Σαντορίνης



Παραδοσιακά Επαγγέλματα



Φτεουριά


Αντώνης Αρβανίτης Παραδοσιακός Βιολιστής


Κατοικίδια Ζώα


Βραχονησίδες



Για περισσότερη θεματολογία κλικ στο δεύτερο εικονίδιο με τίτλο ετικέτες, που βρίσκεται στη δεξιά και ενδιάμεση πλευρά της οθόνης, τα οποία εμφανίζονται όταν περάσει ο κέρσορας του ποντικιού, πάνω από το μαύρο περίγραμμα.

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.