Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Σαντορινιά Ιατρό κ. Μαρία Σωτηροπούλου!!!

Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη μας συμπατριώτισσα από το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης  κ. Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, αντιπρόσωπο της ICAN (διεθνής οργάνωση κατά των πυρηνικών όπλων) στην Ελλάδα, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση της
Μας έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους τόσο τους Σαντορινιούς όσο και τους υπόλοιπους Έλληνες!!!!!!!
Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου γεννήθηκε το 1951 στον Πειραιά και κατάγεται από το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης. Μεγάλωσε στη Σύρο και τον Πειραιά, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές και ζει και εργάζεται έκτοτε.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο πήρε πτυχίο Ιατρικής Σχολής το 1974 και ειδικεύτηκε (1977) στη Μικροβιολογία (Βιοπαθολογία).  

Το 1983 με υποτροφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, σε θέματα Ηπατίτιδας και AIDS. 
Εργάστηκε σαν ιδιώτης ιατρός και στα νοσοκομεία "Τζάννειο", Αντικαρκινικό "Μεταξά" (επιμελήτρια) και τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΗ (επί πολλά χρόνια υπεύθυνη εργαστηρίων) απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2010.
Είναι παντρεμένη με τον παιδίατρο Σωτήρη Σωτηρόπουλο, εκδότη του Ιστορικού-Λαογραφικού περιοδικού "ΔΙΒΡΗ" και έχει τέσσερα παιδιά και ένα εγγόνι.
Στα γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1975 με το πρώτο της βιβλίο "Ιστορία δίχως όνομα" και έκτοτε έχει γράψει συνολικά 14 βιβλία (διηγήματα, μυθιστορήματα, πεζογραφήματα, δοκίμιο, μυθιστορία, παιδικά αφηγήματα):
Ιστορία δίχως όνομα (διηγήματα) 1976
Αλίμονο στον άπατρι (διηγήματα)1981
 Θηλυκός άνθρωπος (διηγήματα) 1982
Ιφιγένεια εν Ελλάδι (μυθιστόρημα) 1984, 1986
Το φως του κόσμου (μυθιστόρημα) 1987
Γρηγόρης Λαμπράκης, ο πρωτοπόρος ειρηνιστής γιατρός (μελέτη) 1988
Η ώρα της σιωπής (μυθιστόρημα)  1989
Πάνω από τον 38ο Βόρειο παράλληλο (ταξιδιωτική μυθιστορία) 1991
Στη σοφία της άγνοιας δόξα (ποιητικά πεζογραφήματα) 1993
Οι ιστορίες του μικρού Αλέξανδρου (παιδικό αφήγημα) 1993
Ο παππούς από την Οντέσα (διηγήματα) 1995
Ονείρου απατηλότερα (μυθιστόρημα) 1996
Επί πτερύγων ανέμων (επιφυλλίδες δημοσιευμένες στα «εξ αφορμής» της εφημερίδας ΑΥΓΗ) 1999
Παρασύνθημα Λαμπράκης (μελέτη) 2003
Το λογοτεχνικό της έργο έχει κριθεί πολύ ευνοϊκά από εξαιρετικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και έχει τιμηθεί με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία

Την περίοδο 1989-1993 διηύθυνε το Ιατρολογοτεχνικό περιοδικό "ΚΑΣΤΑΛΙΑ".
Παράλληλα με την επιστημονική και λογοτεχνική ενασχόλησή της, η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου έχει να επιδείξει πλούσια κοινωνική δράση με τη συμμετοχή της στα κινήματα Ειρήνης και Πολιτισμού.
  Από το 1992 μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος της "Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής" που αποτελεί τον Ελληνικό κλάδο της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης (1985) "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" (ΙPPNW)

Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΙPPNW και μέλος του Ευρωπαϊκού  κλάδου. 
Με την ιδιότητα της αυτή πραγματοποίησε δύσκολες και σημαντικές αποστολές στην Τουρκία, Αλβανία, Ιράκ και Γιουγκοσλαβία σε λίαν κρίσιμες περιόδους (΄Ιμια, πόλεμος στο Κόσοβο, Βελιγράδι, Βαγδάτη κ.λ.π.).
· Το 1995 πήρε βραβείο Ειρήνης Ιπεκτσί (Ελληνο-Τουρκικής φιλίας).
· Το 1996 εξελέγη 3η "Ελληνίδα Γυναίκα της Ευρώπης" στον ομόλογο θεσμό.
· Το 2000 Τιμήθηκε με το  δημοσιογραφικό βραβείο “ Χρυσό πενάκι - Παύλος Παλαιολόγος”.
· Είναι γενική γραμματέας του «Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών κατά της Παγκοσμιοποίησης»
· Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Καλλέργης».
   Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τους πυρηνικούς κινδύνους του "Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
· Αρθρογραφεί συχνά σε μεγάλης κυκλοφορίας αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε θέματα υγείας, κοινωνικά, γυναικεία και ιδιαίτερα ενημέρωσης γύρω από την πυρηνική, βιολογική και χημική  απειλή.

http://mariasot.blogspot.gr

Στη συνέχεια και πιο και πιο κάτω αναφέρουμε το ακόλουθο δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της.

Το Σεμινάριο της PeaceJam στην Αθήνα

η στιγμή της ανακοίνωσης της Συνθήκης Απαγόρευσης Πυρηνικών όπλων


Το PEACEJAM είναι ένας διεθνής οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ που ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια από 14 νομπελίστες ειρήνης όπως μεταξύ άλλων ο Dalai Lama, ο Desmond Tutu και η Jody Williams και αναπτύσσει καινοτόμα προγράμματα ηγεσίας για μαθητές σχολείων ώστε να καλλιεργήσουν οι νέοι τη σύγχρονη αντίληψη και τις ηγετικές ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να συνθέσουν πρακτικές λύσεις για τις πολύπλευρες αναδυόμενες προκλήσεις.
 Σε συνεργασία με σχολεία σε 40 χώρες το PEACEJAM έχει αναπτύξει πάνω από 2 εκατομμύρια κοινωνικά έργα με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ενεργοποιώντας περισσότερους από 1.000.000 νέους που συνεργάζονται με κατόχους Νόμπελ και τοπικές ηγετικές προσωπικότητες από κάθε πεδίο. Στην Ελλάδα το PEACEJAM εκπροσωπείται από το EIMAI-Center for Emerging Young Leaders, έναν οργανισμό κοινωνικής ευθύνης με έδρα τις ΗΠΑ και την Ελλάδα που στόχο έχει να ενισχύσει τη νέα γενιά στην Ελλάδα μέσα από επιμορφωτικές βιωματικές εμπειρίες και καινοτόμα προγράμματα. 


Το πρώτο συνέδριο του PEACEJAM στην Ελλάδα Youth Leadership Conference  φιλοξενηθηκε στο Αμερικάνικο κολλέγιο DEREE στις 3-4 Φεβρουαρίου 2017, με προσκεκλημένο, τον Αργεντινό Νομπελίστα Ειρήνης (1980) Adolfo Perez Esquivel
αναμνηστική φωτο μετά την επίσημη ομιλία έναρξης 

Για δυο μέρες πάνω από 400 μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, επικοινώνησαν με με τον προσκεκλημένο κάτοχο Νόμπελ Ειρήνης, και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, συζητώντας θέματα παγκόσμιας σημασίας, με κύριους άξονες την ουσιαστική κοινωνική αλλαγή, την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα, αλλά και την καλλιέργεια ηγετικών αντιλήψεων που θα συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία.
τα παιδιά παρακολουθούν με ενδιαφέρον

τα παιδιά διασκεδάζουν στα διαλείματα
Είχα την τιμή να είμαι ανάμεσα στου πιο προβεβλημένους ομιλητές (λόγω του κύρους που φέρουν οι τιμημένες με Νόμπελ ειρήνης οργανώσεις που εκπροσωπώ IPPNW- ICAN) και γοητεύθηκα από το κέφι και τον ενθουσιασμό, αλλά και τις γνώσεις και το ενδιαφέρον που επέδειξαν τόσο πολλοί και από διαφορετικό περιβάλλον προερχόμενοι νέοι άνθρωποι.
 Είχα την ευκαιρία να μιλήσω τόσο στην ολομέλεια των συμμετεχόντων μαθητών, όσο και σε μικρότερο τραπέζι εργασίας και ένιωσα αισιοδοξία.για την ποιότητα, τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό αυτών των νέων ανθρώπων, σε μιαν εποχή που η ηλεκτρονική έκφραση και η τηλεοπτική ισοπέδωση αναδεικνύουν τα χειρότερα πρότυπα.
Έχω εμπειρία από ομιλίες σε πολλά σχολεία όπου συνήθως είναι κάτι σαν μάθημα που επιβάλλεται από του δασκάλους και καθηγητές..Εδώ ήταν μια εθελοντική παρουσία των μαθητών κι γιαυτό και συμμετείχαν ενεργά. 
η παρουσίαση των ομιλητών

στο workshop (κάθε αίθουσα διδασκαλία υποστηρίζεται ηλεκτρονικά

στην ολομέλεια 

Θέματα σοβαρά όπως η Συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, τα πυρηνικά εργοστάσια, η Ολυμπιακή Εκεχειρία  ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης των ΜΚΟ φαίνεται ότι απασχολούν τους νέους που με ενθουσιασμό χειροκρότησαν την προοπτική  της δημιουργίας ενός κόσμου ελεύθερου από πυρηνικά ενώ έσπευσαν να υπογράψουν την Εκκληση  επέκτασης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας (που υπεγράφη για πρώτη φορά στον ΟΗΕ για τους επικείμενους Παραολυμπιακούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες) έτσι ώστε να ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Από τα τρυφερά παραλειπόμενα που πάντα θα θυμάμαι

Θα θυμάμαι πάντα με συγκίνηση την ουρά που σχημάτισαν τα παιδιά για να υπογράψουν την Εκκληση, 
τη πρόσκληση να επισκεφθώ και το δικό τους σχολείο (19ο Αθηνών, Ηλιούπολη κα)  τις selfi που μου ζήτησαν και βγάλαμε με τα κινητά τους 
και την υπογραφή που μου ζήτησε μια μαθήτρια να βάλω στο λευκό  μπλουζάκι με το λογότυπο PEACEJAM που φορούσε.
στο φιλικό δείπνο με τους διοργανωτές δίπλα στην ψυχή της διοργάνωσης κα Ελεν Φρουστης και σε πρώτο πλάνο ο εξαιρετικός νομπελίστας και αγωνιστής Ερνέστο Περεζ Εσκουιβάρ


http://mariasot.blogspot.gr


 Ο ναός της Αγίας Άννας που εορτάζεται κάθε χρόνο από την οικογένειά της!

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Κοιμήσεως Αγίας Άννας της Ποταμιώτισσας στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης 24.7.2016 

 

 


 


 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Κοιμήσεως Αγίας Άννας στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης 25.7.2012 

 

 

 

Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς στην περιοχή του  Μεγαλοχωρίου της Σαντορίνης

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ο Δρ Carl Dietrich παρουσιάζει το πρώτο τρόπαιο στους αντιπροσώπους της ομάδας Αθανάσιο Γκιόλια και Νίκο Καραμόλεγκο


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.