Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Δεν οφειλόταν στα πλαστικά ο θάνατος της φάλαινας που βρέθηκε στη Σαντορίνη

Θύμα των ταχύπλοων, των διχτυών αλλά και της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά, πέφτει ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός χελωνών καρέτα καρέτα στη χώρα μας. 
Το 2017 εντοπίστηκαν νεκρές 758 χελώνες από το απειλούμενο είδος, ενώ 7 ξεβράστηκαν μόνο τον τελευταίο μήνα. 
Ο θάνατος, πάντως, της φάλαινας που ξεβράστηκε προ ημερών στη Σαντορίνη οφείλεται τελικά σε παθολογικά αίτια και όχι στην κατάποση πλαστικών.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών διατηρεί βάση δεδομένων για τα κητώδη και θαλάσσια ερπετά που ξεβράζονται στις θάλασσές μας. 
Σύμφωνα με στοιχεία του, πέρυσι καταγράφηκαν 1.009 νεκρά είδη, εκ των οποίων 758 ήταν καρέτα καρέτα, 50 πρασινοχελώνες, 60 ζωνοδέλφινα, 49 ρινοδέλφινα, 22 φώκιες, 7 κοινά δελφίνια, 4 ζιφιοί (είδος δελφινιού), 2 στακτοδέλφινα και μία φάλαινα φυσητήρας. 
Πρόπερσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ήταν 813, με τα στοιχεία να προέρχονται από τις επίσημες καταγραφές των λιμενικών αρχών.
«Ο αριθμός των κητωδών και θαλάσσιων ερπετών που εντοπίζονται νεκρά παραμένει τα τελευταία χρόνια σε γενικές γραμμές σταθερός», λέει ο Κώστας Καπίρης, βιολόγος-ιχθυολόγος και διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. 
«Τα περισσότερα βέβαια σκοτώνονται το καλοκαίρι λόγω της αύξησης των ταχύπλοων και της αλιείας».
Πριν από λίγες ημέρες ξεβράστηκε στη Σαντορίνη μια φάλαινα φυσητήρας, μήκους 9 μέτρων και βάρους 7 τόνων
Για τη συλλογή και μεταφορά της (στον ΧΥΤΑ του νησιού, όπου θάφτηκε) διοργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση από το Λιμενικό Ταμείο του δήμου. 
«Τη φάλαινα εξέτασε κτηνίατρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από παθολογικά αίτια», αναφέρει ο κ. Καπίρης. 
Οπως επισημαίνει, στη φάλαινα δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία επειδή ήταν σε προχωρημένη σήψη και επομένως δεν αληθεύει η πληροφορία ότι βρέθηκαν στο στομάχι της 30 κιλά πλαστικών.
Ανεξάρτητα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, τα πλαστικά που βρίσκονται στις θάλασσές μας αποτελούν έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κητώδη και τις χελώνες. «Τον τελευταίο μήνα συλλέξαμε 15 νεκρές χελώνες, οι μισές καρέτα καρέτα», λέει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». 
«Στο στομάχι όλων εντοπίσαμε πλαστικά – σε μια μάλιστα μετρήσαμε 87 κομμάτια. 
Δουλεύουμε 25 χρόνια στο Αιγαίο και η ρύπανση από πλαστικά είναι πρωτόγνωρη. Τα νησιά μας κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται σε απέραντους σκουπιδότοπους».
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
 http://www.kathimerini.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.